Dječija i preventivna stomatologija

Dječija i preventivna stomatologija jedna je od najvažnijih stomatoloških oblasti budući da se bavi predupređenjem oboljenja i poremećaja vilica i zuba.

Ciljevi i zadaci dječije i preventivne stomatologije su i liječenje dječijih zuba i, svakako, promocija dobrih zdravstvenih navika od najranijeg uzrasta.

Predmet pedijatrijske stomatologije su:

  • zaštita mliječnih i trajnih zuba djece;
  • prevencija i sanacija karijesa;
  • otklanjanje posljedica uzrokovanih traumatskim povredama zuba;
  • uklanjanje nasljednih anomalija.

Dakle, sveobuhvatni, primarni cilj dječije i preventivne stomatologije jeste uspostavljanje i dugoročno održanje zdravlja usta i zuba.

Kako se dječija i preventivna stomatologija sprovodi na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović?

Jedna od glavnih odgovornosti roditelja jeste briga o zdravlju djeteta, a to uključuje i zdravlje usta i zuba.

Ono što dječiji stomatolozi najprije savjetuju roditeljima jeste da odmah po izbijanju prvih sjekutića posjete stomatološku ordinaciju. Kod većine djece, prvi zubi niču oko 6. mjeseca i to je trenutak kada treba zakazati pregled.

Ovaj, inicijalni pregled od presudnog je značaja za dalji razvoj mliječnih i stalnih zuba kod djeteta.

Naime, na njemu će dječiji stomatolog detaljno ispitati strukturu i položaj izniklih zubića, desni, vilice, oralnu sluzokožu, nepca i jezik. Ukoliko ustanovi neke kongenitalne (urođene) anomalije, uputiće roditelje maksilofacijalnom hirurgu ili drugom nadležnom specijalisti.

Ovaj pregled je važan i sa savetodavnog aspekta: na njemu će roditelji dobiti sve smjernice za pravilnu njegu usta i zuba svog mališana.

Važno je omogućiti djeci da rastu sa zdravim zubima!

Dječija i preventivna stomatologija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Zašto je još bitno da djeca od pojave prvih zuba redovno posjećuju stomatološku ordinaciju?

Ako dijete prvi put stomatologa posjeti u velikom bolu i otoku zbog uveliko razvijenog karijesa, sasvim je sigurno da će na njega to iskustvo djelovati traumatski. Trauma može biti tolika da se kod njega razvije patološki strah od zubara, što će uticati na čitav život odraslog čovjeka.

S druge strane, ukoliko dijete od početka razvoja prvih zuba (kada nema karijesnih lezija) na svakih 3–6 mjeseci posjećuje stomatologa i sa njim razvije prijateljski odnos, ova pozitivna slika će se odraziti na čitavo poimanje stomatološke njege.

U dječijoj je biti radoznalost i srdačnost, što ih čini otvorenim za nova iskustva i poznanstva. Kroz igru i prijatnost, stomatolozi naše klinike nastoje da podstaknu i održe ovu prirodnu dječiju spremnost na saradnju.

Po završenom inicijalnom pregledu, ako za tim ima potrebe, sastavlja se plan liječenja i zaštite zuba malog pacijenta.

Kod mališana školskog uzrasta sa nepravilnom pozicijom zuba, naši specijalisti ortopedije vilica će predložiti odgovarajuću ortodontsku terapiju.

Dječija i preventivna stomatologija: zašto je važan savez dijete – roditelj – stomatolog?

Ono što će svaki stomatolog posebno istaći jeste lični primjer roditelja. Ako roditelji sami uredno održavaju oralnu higijenu, zdravo se hrane i redovno posjećuju stomatologa, i dijete će ih slijediti u dobrim navikama.

Roditelji koji ne čine ništa po pitanju zdravlja zuba svoje djece, vrlo brzo će se sresti sa tzv. cirkularnim karijesom. A, u tom slučaju će dijete najviše patiti i pretrpeti najveću štetu.

Naša klinička praksa pokazuje da se veliki broj djece već u najranijem uzrastu susrijeće sa karijesom. Zbog neotpornije gleđi mliječnih zuba i neodgovarajuće (ili nikakve!) oralne higijene, stvaraju se brojni kvarovi na zubima.

Nažalost, mnogi roditelji, uslijed neobavještenosti, ne obraćaju pažnju na mliječnu denticiju i zanemaruju karijesne lezije. To je velika greška jer su mliječni zubi izuzetno važni zbog rasta i razvoja stalnih zuba. Ne samo što im čuvaju mjesto, već i njihovo zdravlje. Jer, ako su mliječni zubi pokvareni, bakterije prisutne na desnima se prenose i na nove zube u nicanju.

Liječenje mliječnih zuba na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović

Liječenje mliječnih zuba je izrazito bitno! Kao što je već pomenuto, oni čuvaju mjesto trajnim zubima i usmjeravaju njihovo izbijanje.

Takođe, omogućavaju pravilnu funkciju žvakanja i govora (artikulacije glasova), kao i adekvatnog koštanog razvoja vilica.

Eventualne upale mliječnih zuba uslijed neliječenog karijesa mogu biti uzrok nastanka mrlja i anomalija gleđi trajnih nasljednika.

Fluorizacija zuba

Poznato je da je karijes jedno od najčešćih oboljenja zuba savremene civilizacije.

Fluor je danas nezamjenjivo sredstvo u prevenciji nastanka karijesa i u remineralizaciji početne karijesne lezije.

On štiti gleđ ne samo mliječnih, nego i stalnih zuba, čineći je otpornijom na djelovanje patogenih mikroorganizama (bakterija). Cilj fluorizacije zuba je, dakle, duže očuvanje zdravog zubnog tkiva.

Dječija i preventivna stomatologija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

U našoj stomatološkoj ordinaciji se najčešće koristi fluor u obliku tečnosti, gela ili laka kojim se premazuju zubi. Za mališane je posebno spravljen sa ukusom jagode ili maline.

Zalivanje fisura

Zalivanje fisura (jamica) na okluzalnim (griznim) površinama zuba procedura je koja takođe spada u domen preventivne stomatologije.

Ova metoda podrazumijeva premazivanje datih površina specijalnim preparatima koji sadrže fluor, kao i određenim adhezivnim sredstvima.

Cilj zalivanja fisura jeste da ta udubljenja postanu plića kako bi se spriječilo taloženje ostataka hrane i stvaranje bakterijskog plaka.

Zbog toga je zalivanje fisura od ključnog značaja u ranom uzrastu mješovite (mliječne i stalne) denticije jer se njime u značajnoj mjeri prevenira karijes.

Zalivanje fisura kod djece se vrši po izbijanju mliječnih molara (kutnjaka). Dakle, negde oko 6–7. godine.

Napominjemo da to nije trajna metoda i zub se ne obrađuje kao pri plombiranju. Obično se izvodi jednom godišnje, treba je redovno kontrolisati i, ako je potrebno, ponoviti.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
  • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
    Subota: 08:00 – 14:00
    Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije