Impaktirani zubi

Impaktirani zubi su pojam kojim se označavaju zubi što ne pokazuju kliničke znake erupcije, a odavno je prošlo vrijeme za njihovo nicanje. Impakcija zuba je obično posljedica redukovanog prostora u vilicama, odnosno postojanja prepreke.

Koji su zubi obično impaktirani?

Kod većine pacijenata, impaktirani su gornji i donji umnjaci, a zatim gornji sjekutići i očnjaci, kao i donji premolari (pretkutnjaci). To je obično slučaj u vilicama kod kojih vlada tjeskoba zbog nedovoljne širine vilične kosti s jedne strane i prevelikih zuba s druge. U takvih vilica, zubi su gusto i zbijeno rasporijeđeni.

Neiznikli zubi rastu u najrazličitijim položajima: koso (pod određenim uglom), vertikalno ili potpuno horizontalno. Mogu biti usmjereni i prema susjednom zubu (i uticati na njegov korijen i uopšte položaj) ili okrenuti ka spolja, prema ivici vilice.

Oni zubi koji su djelimično izbili na površinu označavaju se kao poluimpaktirani.

Dijagnoza se uspostavlja kliničkim pregledom i rendgenskim snimkom vilica (ortopanom), a ponekad je potrebno izraditi i 3D snimak.

Ortodontska terapija impaktiranih zuba

Impaktirani zubi se u većini slučajeva hirurški odstranjuju. Međutim, ponekad stomatolog u saradnji sa ortodontom i oralnim hirurgom može procjeniti da je dugoročno gledano bolje neki zub sačuvati ako za to ima uslova.

Dobro planiranom oralnohirurškom i ortodontskom terapijom, određeni impaktirani zub (obično očnjak ili sjekutić) najprije se operativno oslobađa. Potom se fiksnim ortodontskim aparatom s naročitim žičanim dodacima vuče i usmjerava u poželjnom pravcu. Prethodno je hirurški napravljen prostor za njegovo repozicioniranje.

Na ovaj način se nastoji podstaći nicanje impaktiranih zuba, očuvati ukupan broj zuba i formirati pravilan dentalni poredak u vilici.

Impaktirani zubi
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Indikacije za hirurško vađenje zuba

Kada nisu ostvareni uslovi za ortodontsku terapiju impaktiranog zuba, oralni hirurg će predložiti njegovu ekstrakciju (vađenje).

Hirurško vađenje zuba predstavlja poseban vid ektrakcije, što se razlikuje u odnosu na jednostavno i komplikovano vađenje zuba koje sprovodi stomatolog. Ova vrsta vađenja zuba je indikovana upravo u slučaju impaktiranih zuba, ali i onda kada postoji zakrivljenost korjenova i druga komplikovana stanja u alveolarnoj kosti.

Kako izgleda operacija impaktiranih zuba?

Ovu intervenciju izvodi oralni hirurgu hirurškoj sali i uz primjenu lokalne anestezije. Kod pacijenata čije psihofizičko stanje ne dozvoljava ovaj tip anestezije (pretjerani strah ili posebna zdravstvena stanja), primjenjiva je sedacija. Sedaciju sprovodi specijalista anesteziologije. Analgosedacija se koristi i kod dugotrajnih operacija, povezanih sa dubokim impakcijama i cistama vilica.

Prilikom operacije impaktiranih zuba i drugih kompleksnih stanja, oralni hirurg zasijeca alveolarnu kost, specijalnim instrumentima vadi impaktirani zub, odnosno ekscerpira zaostale korjenove. Rez se nakon toga ušiva, a uklanjanje konaca slijedi poslije 6–7 dana.

Postoperativni tok

Pacijentu se nakon intervencije savjetuje da stavlja hladne obloge na spoljašnju stranu obraza, da konzumira hladne napitke i da izbjegava izlaganje suncu, veće fizičke napore i pušenje.

Postoperativni oporavak obično podrazumijeva i primjenu analgetika za ublažavanje bola.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
  • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
    Subota: 08:00 – 14:00
    Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije