Terapija mekih tkiva laserom

Terapija mekih tkiva laserom danas je sve zastupljenija u stomatologiji zbog brojnih mogućnosti koje pruža.

Zahvaljujući višestrukoj primeni i mnogim beneficijama koje obezbijeđuje, laser je pogodan za različite intervencije u oralnoj hirurgiji i endodonciji. Koristan je i prilikom tretiranja bakterijskih infekcija, ali i kao podrška u parodontologiji.

Prednosti primjene lasera u stomatologiji

Laser ima široku upotrebu u stomatologiji i praktično nema štetnih dejstava. Zbog toga se može primjenjivati i kod djece.
Laserska terapija mekih tkiva podrazumijeva više intervencija:

 • modeliranje mekih tkiva;
 • sve vrste rezova;
 • biopsiju;
 • ekspoziciju (otkrivanje) implanata;
 • pomoćnu parodontološku terapiju;
 • liječenje afti, herpesa i dr.

Laserom je moguće uspješno modelirati meka tkiva jer se tako postižu najprecizniji rezovi i delikatan rad. U odnosu na konvencionalne oralnohirurške intervencije, okolno tkivo je značajno manje oštećeno.

Primjenom lasera, izbjegavaju se komplikacije uobičajene za standardne metode. Tako, na primjer, ako se laser koristi u hirurške svrhe, nema upotrebe konca (koji može dovesti do nakupljanja dentalnog plaka i time otežati proces zarastanja rane).

Jedna od najvećih prednosti terapije mekih tkiva laserom je odsustvo bola tokom većine intervencija i lak oporavak pacijenta, te brz povratak svakodnevnim aktivnostima.

Takođe, laser podstiče koagulaciju, što znači da nema krvarenja kao prilikom klasičnih oralnohirurških zahvata. To omogućava bolju preglednost stomatologu, veću preciznost u radu i zavidnije rezultate.

Osim navedenog, terapija mekih tkiva laserom efikasna je zaštita od infekcije, proces zarastanja je rapidan, a otok ili bol koji se potencijalno javljaju posle intervencije neznatni su.

Terapija mekih tkiva laserom
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Terapija mekih tkiva laserom u endodonciji

Endodonsko liječenje zuba se odnosi na tretman unutrašnjosti zuba, odnosno mjesto gdje je smeštena pulpa (zubni živac).

Liječenje kanala korijena zuba (vađenje zubnog živca) ulazi u red najmanje popularnih stomatoloških intervencija. Zašto je to tako?

Anatomski gledano, svaki zub ima svoje korijenske kanale koji mogu biti uzani, zakrivljeni i nepristupačani. Rastvori i četkice koje se koriste za čišćenje kanala zubnog korijena često ne mogu doprijeti do svih dijelova i do vrha korijena zuba (apeksa). Zbog toga dolazi do ponovnih upalnih procesa.

Kako bi inflamacija u potpunosti bila otklonjena, laser prodire u sitne bočne kanaliće i uspješno neutrališe patogene mikroorganizme koji su doveli do upale. Laserskom terapijom mekih tkiva se istovremeno spriječava recidiv infekcije, čime se otklanja potreba za naknadnom antibiotskom terapijom.

Terapija mekih tkiva laserom – Liječenje parodontopatije

Poslije karijesa, parodontopatija je najčešće oboljenje zuba. To je ozbiljna i progresivna bolest parodoncijuma (potpornog aparata zuba), koja dovodi do gubitka zuba ako se ne liječi.

Neki od faktora koji uzrokuju parodontopatiju su: čvrste naslage na zubima (plak), bakterije izazvane lošom oralnom higijenom, pušenje, alkohol, loše navike u ishrani, genetsko nasljeđe, različite bolesti i dr.

S obzirom na to da se u ustima inače nalazi veliki broj bakterija, one mogu biti opasne po oralno zdravlje. Zato ih je važno redukovati održavanjem pravilne higijene usne duplje i zuba.

Na one patogene koji se ne mogu eliminisati higijenskim mjerama i upotrebom medikamenata, potrebno je primjeniti lasersku terapiju jer se jedino ona pokazala efikasnom u datim okolnostima.

Instagram
Facebook

4 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Mimoze u cvatu, muzika, vino, mažoretkinje i maškare u karnevalskoj povorci – sve nam kazuje da je još jedan Praznik mimoze stigao na ulice Herceg Novog!Ovu feštu, najveću na Jadranu, koja se održava već 55. godinu zaredom, divno nadopunjuje Salon vina, te je ovogodišnji naziv „Za sve gušte“ sasvim komplementaran namjeri ove tradicionalne manifestacije – da zadovolji sva čula i ukuse. Doktori Ilija i Jasna Veselinović, kao i svake godine, uživaju sa svojim prijateljima i pacijentima na ovoj fantastičnoj prigodi. Dubrovački podrumi i Damarius vinarija su tu da zaokruže njihov ugođaj „za sve gušte“..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovichercegnovi #drveselinoviccrnagora #stomatologhercegnovi #zubarhercegnovi #praznikmimoze #mimozahercegnovi #zasvegušte #zasveguštehercegnovi #karnevalhercegnovi #danimimozehercegnovi #damariusvinarija #damarius #damariuswinery @damariuswinery #DubrovnikCellarsWinery @DubrovnikCellarsWinery #dubrovačkipodrumi #vinarijadubrovačkipodrumi #portonovi #portomontenegro #lusticabay #dubrovnik #trebinje ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije