Terapija mekih tkiva laserom

Terapija mekih tkiva laserom danas je sve zastupljenija u stomatologiji zbog brojnih mogućnosti koje pruža.

Zahvaljujući višestrukoj primeni i mnogim beneficijama koje obezbijeđuje, laser je pogodan za različite intervencije u oralnoj hirurgiji i endodonciji. Koristan je i prilikom tretiranja bakterijskih infekcija, ali i kao podrška u parodontologiji.

Prednosti primjene lasera u stomatologiji

Laser ima široku upotrebu u stomatologiji i praktično nema štetnih dejstava. Zbog toga se može primjenjivati i kod djece.
Laserska terapija mekih tkiva podrazumijeva više intervencija:

 • modeliranje mekih tkiva;
 • sve vrste rezova;
 • biopsiju;
 • ekspoziciju (otkrivanje) implanata;
 • pomoćnu parodontološku terapiju;
 • liječenje afti, herpesa i dr.

Laserom je moguće uspješno modelirati meka tkiva jer se tako postižu najprecizniji rezovi i delikatan rad. U odnosu na konvencionalne oralnohirurške intervencije, okolno tkivo je značajno manje oštećeno.

Primjenom lasera, izbjegavaju se komplikacije uobičajene za standardne metode. Tako, na primjer, ako se laser koristi u hirurške svrhe, nema upotrebe konca (koji može dovesti do nakupljanja dentalnog plaka i time otežati proces zarastanja rane).

Jedna od najvećih prednosti terapije mekih tkiva laserom je odsustvo bola tokom većine intervencija i lak oporavak pacijenta, te brz povratak svakodnevnim aktivnostima.

Takođe, laser podstiče koagulaciju, što znači da nema krvarenja kao prilikom klasičnih oralnohirurških zahvata. To omogućava bolju preglednost stomatologu, veću preciznost u radu i zavidnije rezultate.

Osim navedenog, terapija mekih tkiva laserom efikasna je zaštita od infekcije, proces zarastanja je rapidan, a otok ili bol koji se potencijalno javljaju posle intervencije neznatni su.

Terapija mekih tkiva laserom
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Terapija mekih tkiva laserom u endodonciji

Endodonsko liječenje zuba se odnosi na tretman unutrašnjosti zuba, odnosno mjesto gdje je smeštena pulpa (zubni živac).

Liječenje kanala korijena zuba (vađenje zubnog živca) ulazi u red najmanje popularnih stomatoloških intervencija. Zašto je to tako?

Anatomski gledano, svaki zub ima svoje korijenske kanale koji mogu biti uzani, zakrivljeni i nepristupačani. Rastvori i četkice koje se koriste za čišćenje kanala zubnog korijena često ne mogu doprijeti do svih dijelova i do vrha korijena zuba (apeksa). Zbog toga dolazi do ponovnih upalnih procesa.

Kako bi inflamacija u potpunosti bila otklonjena, laser prodire u sitne bočne kanaliće i uspješno neutrališe patogene mikroorganizme koji su doveli do upale. Laserskom terapijom mekih tkiva se istovremeno spriječava recidiv infekcije, čime se otklanja potreba za naknadnom antibiotskom terapijom.

Terapija mekih tkiva laserom – Liječenje parodontopatije

Poslije karijesa, parodontopatija je najčešće oboljenje zuba. To je ozbiljna i progresivna bolest parodoncijuma (potpornog aparata zuba), koja dovodi do gubitka zuba ako se ne liječi.

Neki od faktora koji uzrokuju parodontopatiju su: čvrste naslage na zubima (plak), bakterije izazvane lošom oralnom higijenom, pušenje, alkohol, loše navike u ishrani, genetsko nasljeđe, različite bolesti i dr.

S obzirom na to da se u ustima inače nalazi veliki broj bakterija, one mogu biti opasne po oralno zdravlje. Zato ih je važno redukovati održavanjem pravilne higijene usne duplje i zuba.

Na one patogene koji se ne mogu eliminisati higijenskim mjerama i upotrebom medikamenata, potrebno je primjeniti lasersku terapiju jer se jedino ona pokazala efikasnom u datim okolnostima.

Instagram
Facebook

2 weeks ago

Stomatološka Klinika Veselinović
U predahu između plenarnih predavanja i prezentacija na 28. kongresu BaSS-a, naši doktori Ilija i Ljubica Veselinović su uživali u društvu svojih kolega iz zemalja u okruženju: Kipra, Grčke, Rumunije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije, Bugarske i Turske.Uvijek je zadovoljstvo biti u društvu renomiranih kolega i eminentnih stručnjaka, te učestvovati u dinamičnim diskusijama o najnovijim dostignućima u stomatološkoj nauci i razvoju dentalne tehnologije...HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovichercegnovi #drveselinoviccrnagora #stomatologhercegnovi #zubarhercegnovi #digitalnastomatologijahercegnovi #digitalstomatologymontenegro #digitalstomatologyhercegnovi #dentalimplantsmontenegro #dentalimplanthercegnovi #dentalimplantsportonovi #dentalimplantsportomontenegro #digitalstomatologyportonovi #digitalstomatologyportomontenegro #oralsurgeonmontenegro #oralsurgeonhercegnovi #oralsurgeonportonovi #oralsurgeonportomontenegro #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #portonovi #portomontenegro #lusticabay #dubrovnik #trebinje #budva #BalkanStomatologicalSociety ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije