Endodoncija

Endodoncija je oblast stomatologije čiji je cilj tretman obolele zubne pulpe (kako u kruničnom, tako i u korijenskom dijelu zuba), kao i tkiva koja okružuju korijen zuba.

U slučajevima kada uznapredovali karijes ili trauma zuba prouzrokuju oboljevanje pulpe zuba, tada se zub može spasiti endodontskim tretmanom.

Endodontska terapija podrazumijeva: pravilno dijagnostikovanje, instrumentaciju kanala i punjenje korijenskog kanala.

Kako da znate da li ste kandidat za plombiranje zuba ili za endodontsku terapiju?

Početni simptomi mogu biti jako slični – prvenstveno su to bol i otok. Ukoliko vas muči nešto od navedenog, zakažite pregled što prije!

Kada se endodontska terapija oboljelog zuba sprovede na vrijeme, može se izbeći veća šteta.

Endondoncija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Koje postupke i instrumente uključuje endodoncija?

Razvoj savremene stomatologije je prouzrokovao pojavu novih mašinskih instrumenata za liječenje kanala korijena zuba (vađenje živca).

Endodontski motori su dio ovog razvoja jer stomatolozima pružaju mogućnost korišćenja posebnih Ni-Ti turpija. U poređenju sa ručnim turpijama od nerđajućeg čelika, Ni-Ti instrumenti imaju veću elastičnost i superiornu otpornost na torzijske lomove.

Iz kliničkog iskustva znamo da je mašinska priprema kanala korijena mnogo brža i lakša, traje samo nekoliko minuta, pa je samim tim i udobnija za pacijenta.

Prednosti mašinske endodoncije

Prednosti mašinske endodoncije se oglijedaju u sljedećem:

 • postupak je brži, ušteda vremena je do 50 %, a to  omogućava završetak u jednoj posjeti;
 • smanjuje se transportacija kanala / oštećenje kanala zuba;
 • postiže se bolje obeskličavanje kanala korijena;
 • veća udobnost i prijatnost za pacijenta;
 • manje zamora za stomatologa nego kada se radi sa ručnim instrumentima;
 • predvidljivi rezultati, čak i kada se radi o zakrivljenim kanalima.

U kojim slučajevima endodoncija nalazi primjenu?

Endodontska terapija se sprovodi kod pacijenata u kojih je, uslijed neadekvatne oralne higijene, došlo do nagomilavanja plaka na zubima i do formiranja karijesa. Bakterije iz nesanirane karijesne lezije prodrle su u središte zuba i inficirale pulpu.

Da bi se zub sačuvao, potrebno je sprovjesti endodontski tretman vađenja zubnog živca i čišćenja kanala korijena zuba.

Kako izgleda endodontski tretman zuba?

Endodontski tretman zuba je manji hirurški zahvat, koji se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan za pacijenta.

Ova intervencija podrazumijeva uklanjanje inficiranog pulpnog tkiva i čišćenje korijenskog kanala. Na kraju slijedi njegovo punjenje gutaperkom, koja će ojačati i sačuvati korijen zuba.

Kako izgleda endodontski tretman zuba

Zubna kruna se potom rekonstruiše kompozitnom plombom, fasetom ili krunom, u zavisnosti od toga u kojoj mjeri je razorena karijesom.

Zbog čega je endodoncija važna?

Endodoncija za cilj ima očuvanje zuba, odnosno izbjegavanje ili makar dugoročno odlaganje njegovog vađenja. Ponekad je endodontsko liječenje priprema za obimnije protetske radove, poput dentalnih mostova.

Dakle, endodontski izliječen zub može služiti kao nosilac krune ili mosta. S druge strane, ako zub nije moguće spasiti, uvijek postoji adekvatna zamjena za korijen – dentalni implant.

Endodoncija na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović

Dobro endodonski saniran zub je osnov i uslov budućeg stomatološkog tretmana. Zbog toga smo na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović posebnu pažnju usmjerili baš ka ovoj grani stomatologije.

Prateći svjetske trendove u stomatologiji, uveli smo mašinski tip endodoncije uz primjenu stomatoloških lupa i mikroskopa.

Mašinska endodoncija

Mašinska endodoncija je najsavremenija tehnologija koja pruža brojne beneficije. Za čišćenje i širenje kanala korijena zuba, upotrijebljavaju se specijalni alati za obradu kanala. Mašinska endodoncija, za razliku od klasičnih metoda, ubrzava zarastanje korijena zuba istovremeno značajno skraćujući trajanje terapije.

Liječenje kanala korijena zuba sprovodimo Ni-Ti mašinskim proširivačima.

Da li je za uspjeh endodontske terapije važan još neki činilac?

Veoma bitan faktor za uspješnost endodontskog tretmana nesumnjivo je dobra kliničko-radiografska dijagnoza.

U okviru svog rendgen-kabineta, Stomatološka klinika Dr Veselinović posjeduje najsavremenije aparate za digitalnu radiografiju (Soredex i Planmeca).

Ovaj aparat sa izuzetno velikom preciznošću, a uz minimalne doze zračenja, omogućava brzu i komfornu dijagnostiku.

Endodontska terapija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Naši specijalisti su obučeni za rad na ovom radiografskom aparatu. Sertifikati koje posjeduju, veliko iskustvo u kliničkoj praksi i značajni rezultati, pacijentima nesumnjivo ulivaju sigurnost.

Stoga, savjetujemo sve pacijente da, prije nego što se odluče na vađenje zuba jer im je stomatolog nedovoljnog iskustva i skromnog znanja rekao da je to jedino rješenje, da se jave našoj klinici.

Zubi tretirani endodontski, uz prethodnu dobru dijagnostiku, sigurna su podloga za konzervativnu nadogradnju, kompozitne plombe, fasete ili krunice.

Zbog toga je, u slučajevima koji se čine isuviše kompleksnim da bi bili riješeni, najbolje potražiti drugo mišljenje i ispitati različite mogućnosti očuvanja zuba.

Naš zadatak je da učinimo sve kako bismo to postigli.

Instagram
Facebook

3 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Procedura nadoknade zuba protetskim radom koji se šrafi na ugrađeni implant sve je češća zbog prednosti koje pruža.Naime, zahvaljujući šrafu koji se lako može odvrnuti, protetska nadoknada se jednostavno uklanja bez rizika od oštećenja suprastrukture (abutmenta), implanta i nje same. Tako se održavanje i čišćenje lako sprovode i rješavaju eventualne komplikacije, što pacijentu pruža znatan komoditet.Na priloženim fotografijama iz naše ordinacije, možete propratiti sljedeće faze:1. otvaranje implantata nakon najmanje tri mjeseca osteointegracije (srastanja implanta sa viličnom kosti);2. postavljanje „gingiveformera“ (služi imitaciji gingive oko buduće protetske nadoknade koja stoji 7–10 dana, nakon čega slijedi fiksiranje definitivnog rada ili privremenog rada na šraf);3. okluzalni prikaz rada na šraf;4. sámo šrafljenje, poslije kojeg dolazi zatvaranje otvora za šrafove bojom komplementarnom koloritu protetske nadoknade..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovichercegnovi #drveselinoviccrnagora #stomatologhercegnovi #zubarhercegnovi #digitalnastomatologija #portonovi #portomontenegro #lusticabay #dubrovnik #trebinje #screwretainedprosteticsolutiononimplants #screwretainedprosteticsolutiononimplantsmontenegro #screwretainedprosteticsolutiononimplantshercegnovi #dentalimplantsmontenegro #dentalimplantshercegnovi #oralsurgeonmontenegro #oralsurgeonhercegnovi #oralsurgerymontenegro #oralsurgeryhercegnovi #implantinašraf #implantinašrafhercegnovi #implantinašrafhercegnovi #zubniimplantihercegnovi #implantizubahercegnovi #šrafljenjeimplanata ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije