Parodontologija

Parodontologija je oblast stomatologije čiji predmet rada predstavljaju parodoncijum i meka tkiva usne duplje. Pod parodoncijumom se podrazumijeva potporna struktura zuba (gingiva, cement i alveolarna kost).

Zašto je parodontologija važna?

Parodontologija se bavi stanjima i oboljenjima koja pogađaju pomenute strukture zuba nastojeći da povrati i očuva njihovo zdravlje.

Dobro stanje gingive (desni) značajno utiče na dugovječnost zuba i savršenstvo osmijeha. Zbog toga savremena stomatologija posebnu pažnju obraća upravo na sveobuhvatno zdravlje desni – aspekt poznat kao pink aesthetic.

Kako parodontologija tretira oboljenja parodoncijuma?

Oboljeli potporni aparat zuba podliježe dvama tipovima terapije:

 1. kauzalnoj;
 2. hirurškoj.
Paradontologija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Kauzalna parodontološka terapija

Kauzalna parodontološka terapija podrazumijeva sljedeće postupke i ciljeve:

 • uklanjanje čvrstih i mekih zubnih naslaga (ultrazvukom i ručnim instrumentima);
 • obradu parodontalnih džepova;
 • uspostavljanje adekvatnih okluzo-artikulacionih odnosa zuba;
 • sanaciju karijesnih lezija;
 • liječenje nekih opštih oboljenja;

Hirurška terapija

Kauzalna parodontološka hirurška terapija obuhvata sljedeće intervencije:

 • gingivektomiju i gingivoplastiku;
 • mukogingivalne hirurške zahvate (frenektomija, apikalno pomjereni režanj, širenje zone pripojne gingive i produbljivanje vestibuluma);
 • modifikovanu režanj-operaciju po Vidmanu i drugim autorima.

U okviru hitnih stanja, na potpornom aparatu zuba se primijenjuju adekvatne urgentne terapijske mjere. One obuhvataju drenažu parodontalnih apscesa i primjenu antibiotika.

Parodontologija – Često postavljana pitanja

1. Zašto mi krvare desni?

Desni krvare kao posljedica zapaljenja. Zapaljenje desni nastaje zbog neadekvatne higijene i prisustva velike količine čvrstih i mekih naslaga na zubima. Krvarenje desni je alarm da posjetite stomatologa.

2. Zašto mi se klate zubi?

Zubi se najčešće klate zbog zapaljenja i gubitka vilične kosti, čiji je uzrok parodontopatija.

3. Zbog čega mi se povlače desni?

Postoji više faktora koji utiču na povlačenje desni: prisustvo zubnog kamenca, zapaljenje desni, mukogingivalne anomalije i dr.

4. Zašto me vratovi zuba bole na hladno?

Zubi mogu da bole na hladne nadražaje zbog povlačenja desni, kada cement zuba ostaje ogoljen, a on inače pokazuje izuzetnu osjetljivost na hladno.

5. Zašto imam neprijatan zadah iz usta?

Prisustvo parodontalnih džepova najčešće dovodi do neprijatnog zadaha usled akumulacije bakterija i njihovih produkata u prostor oko zuba.

Parodontalni džepovi su najvažniji znak parodontopatije. Mogu nastati i kao posljedica neodgovarajućih kontakata između plombi ili neadekvatnog protetskog rada.

Parodontologija i parodontološki tretmani

Prvi korak ka spriječavanju problema sa desnima i zubima jeste uklanjanje zubnog kamenca (plaka).

5 razloga za uklanjanje zubnog kamenca

Ako niste sigurni zbog čega je važno redovno uklanjati zubni kamenac, pročitajte ovih pet razloga:

 1. Rješavanje problema lošeg mirisa iz usta. Uklanjanjem zubnog kamenca, znatno ćete popraviti izgled svojih zuba, istovremeno se lišavajući bakterija koje uzrokuju loš zadah.
 2. Očuvanje dobrog oralnog zdravlja. Tokom redovnih stomatoloških kontrola (na svakih 6 mjeseci), mogu se otkriti i na vrijeme liječiti karijes ili eventualni upalni procesi.
 3. Oboljenje gingive može biti zaustavljeno. Uklanjanjem zubnog kamenca se spriječava progresija bolesti gingive.
 4. Prevencija parodontoze (parodontopatije).
 5. Postizanje lijepog osmijeha. Često konzumiranje obojenih pića i pušenje ostavljaju pigmente na zubima. Uklanjanjem kamenca ili poliranjem zuba, vaš osmijeh postaje neodoljiv.

Parodontologija i implantologija – Nova metoda liječenja mekih tkiva Endoret® (PRGF®)

Terapija platelet rich plasma (PRP) nova je metoda liječenja koja podrazumijeva primjenu faktora rasta i proteina iz krvne plazme pacijenta.

Ova metoda se koristi s ciljem pospješivanja bržeg zarastanja rana i regeneracije tkiva poslije oralnohirurških, parodontoloških i implantoloških hirurških zahvata.

Osim u parodontologiji, oralnoj hirurgiji i implantologiji, ovaj metod se koristi i u estetskoj medicini.

Četiri biokompatibilne PRP formulacije u stomatologiji

 1. Endoret® (PRGF®) SUPERNATANT se koristi za infiltraciju direktno u alveolu ili u kost radi stimulacije narastanja ćelija.
 2. TEČNI Endoret® (PRGF®) upotrijebljava se za infiltracije u dermatologiji i sportskoj medicini, kao i u stomatologiji za potapanje implantata radi bolje osteointegracije.
 3. UGRUŠAK Endoret® (PRGF®) koristi se za popunjavanje defekata i regeneraciju kosti, a može se miješati sa autolognom ili vještačkom kosti.
 4. FIBRINSKA MEMBRANA je, zbog svojih hemostatičnih svojstava, najbolji materijal za prekrivanje defekata i podsticanje epitelizacije, a može ostati eksponirana.

Zašto je PRP toliko bitan u stomatološkim procedurama?

Napredak oralne hirurgije i drugih stomatoloških grana često podrazumijeva primjenu materijala i postupaka koji doprinose poboljšanju kliničkih rezultata.

Plazma obogaćena matičnim ćelijama (PRP) savremeni je pristup za regeneraciju tkiva. PRP se naširoko koristi u različitim hiruškim područjima, uključujući i hirurgiju glave i vrata, otorinolaringologiju, kardiovaskularnu hirurgiju i maksilofacijalnu hirurgiju.

Obično se PRP koristi u gel-formulaciji, koja je formirana miješanjem PRP (nastale centrifugiranjem sopstvene krvi) i trombina i kalcijum-hlorida. PRP gel sadrži visoku koncentraciju trombocita i fibrinogena.

Trombociti čine bogat izvor važnih faktora rasta. Tokom zarastanja rana, oni će među prvim ćelijama odgovoriti na rane, što je važno za pokretanje postupka regeneracije.

Nedavno, PRP je postao vrijedan dodatak za promociju ozdravljenja u mnogim postupcima oralne hirurgije.

U takvim postupcima, prirodna ljepivost PRP-a, omogućava lakše rukovanje graft-materijalom. To uključuje lijepljenje vještačke kosti sa više predvidive hlap-adaptacije i hemostaze – zaustavljanja krvarenja i predvidljivi pečat na ranu. U tome je glavna prednost primjene PRP-a u pogledu primarnog zarastanja same rane.

Dakle, cilj primjene PRP-a je pronalazak tretmana koji bi mogao smanjiti krvarenje, podstaći kvalitetnu regeneraciju kosti i mekoga tkiva, a time i brzo ozdravljenje. Upotreba ovoga sredstva je jednostavna, a njegova cijena je i više nego ekonomična.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije