Apikotomija

Apikotomija ili resekcija korijena zuba predstavlja oralnohiruršku proceduru uklanjanja inficiranog vrha zubnog korijena (apeksa) zajedno sa patološkim procesom.

Kada je apikotomija neophodna?

U slučaju da se na zubu razvije periapikalna lezija (proces, cista, granulom) i kada endodontski tretman zubnih korjenova ne da rezultate, pristupa se resekciji korijena zuba. Endodontska terapija nekad nije moguća zbog zakrivljenosti korjenova ili zapušenosti korjenskih kanala, ali i zbog ugradnje endodontskog kočića.

U tom smislu, apikotomija ne podrazumijeva samo uklanjanje vrha korijena zuba, nego i okolnog tkiva zahvaćenog infekcijom koja, ako se ne liječi, može prerasti u cistu.

Apikotomija je jedini način tretiranja komplikacija zuba sa nekrotičnom pulpom, i to samo ukoliko ne postoji mogućnost revitalizacije zuba. Dakle, cilj ove hirurške procedure je spasavanje zuba koji bi inače morao biti izvađen.

Apikotomija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Izvođenje apikotomije

Intervencija traje obično između 20 i 60 minuta, u čemu značajnu ulogu ima pozicija zuba i složenost strukture njegovih korijena. Zahvat je vrlo jednostavan, a sastoji se od malog reza na alveolarnoj sluzokoži, koja se odmakne da bi se prikazala kost. Zatim se načini otvor u kosti kako bi se korijen i patološki proces mogli sagledati.

Potom slijedi uklanjanje apeksa zajedno sa patološkim procesom. Nakon toga se korijenski kanal zuba ortogradno ili retrogradno puni i hermetički zatvara. Tom prilikom se vraća i gingivalni režanj. Na kraju se pristupa ušivanju rane.

Kao i mnogi drugi zahvati iz domena oralne hirurgije, ni apikotomija nije bolna zahvaljujući lokalnoj anesteziji, po potrebi analgosedaciji.

Resekcija korijena zuba je uglavnom permanentno rješenje i najveći rizik koji postoji jeste da operacija ne uspije, odnosno da se zub mora izvaditi.

Postoperativni tok

Nakon ove intervencije, pacijent se može vratiti svojim uobičajenim radnim aktivnostima poslije samo nekoliko sati ukoliko one ne iziskuju fizički napor.

Ipak, savjetuje se odmaranje kod kuće 2–3 dana i mijenjanje hladnih obloga sa spoljne strane na kojoj je vršena intervencija.

Takođe, obavezno je pridržavanje propisane terapije (antibiotici i analgetici), kao i konzumiranje kašaste hrane i izbjegavanje duvana.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Kako smo već pisali, o zubima je potrebno brinuti i nakon postavljanja stomatološke protetike. Pogotovo posle izvesnog broja godina, kada je potrebno izvršiti zamenu.Na prvoj fotografiji se jasno može videti zašto ovo tvrdimo. Razlog nije samo estetski, nego zdravstveni u prvom redu.Budući da je naš pacijent imao i nerešenu situaciju u zadnjoj regiji maksile, to smo iskoristili preostale zdrave zube i našli objedinjujuće, svrsishodno rešenje: bezmetalni keramički rad u celoj gornjoj vilici i implantološku potporu bočno.Rezultatima je pacijent i više nego zadovoljan, tako da je protetska terapija donje vilice u toku. .HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #bezmetalnakeramika #zubnimostovi #stomatološkaprotetikabeograd #dentalnimostovibeograd #stomatološkaprotetikavoždovac #zubnimostovivoždovac #fiksniradstomatologija #stomatologijavoždovac #bezmetalnekrunice #bezmetalnekrunicebeograd ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
  • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
    Subota: 08:00 – 14:00
    Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije