Zubni implanti

Zubni implanti su sve popularniji metod nadomješćivanja izgubljenih zuba. Ove namjenski konstruisane protetske nadoknade imaju višestruke kvalitete.Glavna njihova prednost je to što izgledaju sasvim prirodno, a i osjećaj prilikom žvakanja, govora i smejanja je kao kad su prirodni zubi bili na svome mjestu.

Da li je pravilno reći zubni implant ili implantat?

U stomatološkim krugovima i u javnosti, podjednako se upotrijebljavaju oba oblika: implant i implantat. Dakle, nećete pogriješiti ako se odlučite za jedan ili za drugi, ali i ako ih koristite naizmjenično.

Međutim, kada je riječ o nauci, odnosno stomatološkoj specijalističkoj grani koja se bavi ugradnjom implanata i pripremama za nju, ona se zove implantologija, a ne implantatologija.

Šta su zubni implanti i koje su njihove karakteristike?

Zubni implanti predstavljaju specijalne šrafove ili zavrtnje (ponekad i cilindre), koji se ušrafljuju u kost vilice. Implanti se mogu ugraditi bilo u gornjoj vilici (maksili), bilo u donjoj (mandibuli).

Većina dentalnih implanata je izrađena od plemenitog metala titanijuma, koji ne pokazuje sklonost ka kontraindikacijama zbog svoje visoke biokompatibilnosti.

Ova njegova karakteristika znači da ga ljudski organizam odlično prihvata – ne odbacuje ga u više od 95 % slučajeva. Titanijumski implant dobro srasta sa kosti i taj proces se naziva osteointegracija.

Zubni implanti
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Postoji li još neka vrsta zubnog implanta osim titanijumskog?

Pacijentima koji iz nekog razloga ne žele prisustvo metala u svom tijelu ili su nekim slučajem alergični na titan, savremena tehnologija je omogućila konstruisanje implanata od cirkonijum-oksida.

Zubni implanti i njihova primarna svrha

Osnovna namjena zubnih implanata je ugradnja u viličnu kost na mjestu jednog ili više zuba koji nedostaju. Tako ugrađeni, zubni implanti oponašaju prirodni korijen zuba, u potpunosti ga uspješno zamijenjujući.

Čime može biti uzrokovan nedostatak / gubitak zuba? – Indikacije za postavljanje zubnih implanata

Nedostatak / gubitak zuba može biti uzrokovan na više načina. Neki od njih su:

 • prirodni nedostatak zuba (odsustvo zamjetka stalnog zuba);
 • trauma (udarac u sportu, tuči ili pri padu);
 • oboljenje zuba i vilica (parodontopatija, infekcija, cista, tumor, karijes i dr.).

Srećom, zubi izgubljeni uslijed kongenitalne (urođene) abnormalnosti, traumatskog izbijanja ili bolesti, s velikim uspjehom se daju nadomjestiti implantima zuba.

Koji specijalisti mogu ugrađivati zubne implante?

Ugradnja zubnih implanata spada u delokrug specijalista oralne hirurgije i implantologije.

Na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović ordiniraju implantolozi sa četvorodecenijskim iskustvom i zavidnim znanjem, zahvaljujući kojem mogu odgovoriti na svaki izazov koji implantno-protetska terapija ponekad nosi.

Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje rado prenose i na mlađe kolege kojima su uvek na raspolaganju. Najbolji pokazatelj kvaliteta rada implantologa na našoj klinici su zadovoljni klijenti.

Primjena anestezije u implantologiji

Implantološka intervencija se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji. Međutim, postoje situacije u kojima su primjenjivi i drugi vidovi anestezije. Svi oni imaju funkciju blokiranja centara za bol u mozgu i obezbjeđenje maksimalnog komoditeta za pacijenta.

Analogosedacija (stanje polusvijesti) koristi se ako je kod pacijenta jako izražen strah, toliki da može ometati intervenciju (panični napadi, nagon za povraćanjem, znojenje i sl.). Ukoliko je pacijent osoba sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, takođe se obično primjenjuje intravenozna analgosedacija.

Opšta ili totalna anestezija (narkoza) još jedan je od načina da se navedenim pacijentima olakša postupak ugradnje zubnih implantata. Tokom trajanja ove anestezije, pacijent je u stanju uspavanosti.

Obe ove vrste anestezije injektira specijalista anesteziolog.

Kako se ugrađuju zubni implanti?

Kako je već rečeno, zubni implantat je metalni zavrtanj koji, poput stuba, zamjenjuje izgubljeni dentalni korijen.

Postupak ugradnje implanata se odvija u nekoliko faza:

 1. FAZA: Po presjecanju mukoperiosta (desni) i dopiranja do alveolarne kosti,  profilisanim borerom se napravi ležište implanta.
 2. FAZA: Ušrafljivanje dentalnog implanta specijalnim instrumentom (potrebno je oko 10 minuta za svaki implant).
 3. FAZA: Postavka gingivoformera (abutmenta) i uzimanje otiska najmanje 3–4 mjeseca nakon osteointegracije. Funkcija abutmenta je da potpomogne zarastanje mekog tkiva oko implanta i da posluži kao spona između njega i protetske nadoknade.
 4. FAZA Proba metalnog ili cirkonskog kostura buduće zubne nadoknade.
 5. FAZA: Završni rad – cementiranje ili šrafljenje gotovog protetskog rada.

Koje protetske nadoknade se mogu postaviti na zubne implante?

U zavisnosti od broja zuba koji se nadoknađuju, ali i od stanja vilične kosti, zubni implanti su nosioci sljedećih protetskih nadoknada:

Ove suprastrukture se danas izrađuju u dve forme, kao:

Zlatne krunice, nekada veoma popularne, danas su rijetko tražene.

Krunice na implantima

Krune se postavljaju na implante koji zamjenjuju pojedinačne zube.

Mostovi na implantima

Zubni implanti mogu biti nosioci mostova ako je potrebno nadomjestiti 2 i više zuba.

Proteze na implantima

Totalne proteze na implantima su ekonomičniji vid protetske rehabilitacije potpuno bezubih pacijenata. Ovi sistemi su poznati pod imenom all-on-4 ili all-on-6 jer podrazumijevaju ugradnju četiri, odnosno šest implanata u apsolutno bezubu vilicu.

Proteze na implantima
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Zubni implanti – Prednosti u odnosu na klasičnu protezu

Primat dentalnih implanata u odnosu na klasičnu protezu je višestruk:

 1. Trajno rješenje – Vijek trajanja implanata je mnogo duži od klasične proteze.
 2. Udobnost i prirodan izgled i osjećaj – Klasična proteza kod mnogih pacijenata izaziva iritaciju desni i postaje im neudobna za nošenje. Uz to, osjećaju se nesigurnim jer im može ispasti prilikom konzumiranja hrane, govora ili smejanja. Sa implantima, ovih tegoba nema.
 3. Bez brušenja zuba – Ugradnja implanata isključuje potrebu za brušenjem i uništavanjem zdravih susjednih zuba.
 4. Ljepši izgled – Uslijed gubljenja zuba, dolazi do resorpcije (smanjenja zapremine) vilične kosti i do poremećaja srednjeg i donjeg dijela lica. To utiče na stvaranje neprijatnog utiska starenja. Zubni implanti mogu zaustaviti taj proces.
 5. Stabilizacija proteza  – Implantni sistemi mogu služiti kao stabilizatori totalnih proteza. U slučaju gubitka svih zuba (češće u donjoj vilici), u prednju viličnu zonu se ugrađuju implanti koji spriječavaju ispadanje proteze.

Da li je prije ugradnje zubnih implanata potrebno sprovesti određene pripreme?

Na prvom stomatološkom pregledu, a poslije snimanja zuba i vilica ortopantomografijom u našem rendgen-kabinetu, biće dijagnostikovan problem i predložena najbolja implantno-protetska terapija. Kod nekih pacijenata, prije implantološkog zahvata potrebno je obaviti neke druge intervencije.

Zbog dejstva različitih faktora, ponekad stanje vilica, donjoviličnog nerva i maksilarnog sinusa ne dozvoljava ugradnju zubnih implanata. Specijalista oralne hirurgije i implantologije će u datom slučaju primijeniti neki od sljedećih operativnih zahvata:

 • sinus-lift (podizanje dna maksilarnog sinusa);
 • lateralizaciju nerva (bočno pomjeranje nerva donje vilice);
 • nadogradnju vilične kosti i mekih tkiva (augmentaciju).

Sve ove operacije se, u cilju obezbijeđenja uslova za ugradnju implanata, veoma uspješno izvode na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović.

Koji zubni implanti su najbolji?

Na našoj klinici se koriste samo dentalni implanti provjerenog kvaliteta, proizvedeni od strane pouzdanih svjetskih proizvođača.

To su:

Osobine i cijene implanata ovih brendova su takve da će svaki pacijent, prema svojim željama i mogućnostima, odabrati šta je za njega najadekvatnije.

Savjet plus: način održavanja higijene zubnih implanata

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije