Ortodoncija

Ortodoncija, odnosno ortopedija vilica, predstavlja stomatološku granu čiji je predmet dijagnostika i liječenje iregularnosti zuba i vilica u djece i odraslih. To su:

 • nepravilnost zagrižaja;
 • nepravilnost rasporeda i položaja zuba.

Korekcija položaja vilica i zuba se vrši upotrebom mobilnih i fiksnih ortodontskih aparata. Proizvodeći blagu silu, oni pomeraju vilice i zube u željenom pravcu.

Tokom ortodontske terapije, na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović se primijenjuju:

 • mobilne proteze (pokretni pločasti aparati);
 • fiksne proteze;
 • alajneri (folije za ispravljanje zuba);
 • mini-ortodonski implanti.

Dječija ortodoncija

Prema uzrastu djeteta i vrsti dijagnostikovanog problema, naši specijalisti ortopedije vilica odrediće najsvrsishodniji tip terapije.
S obzirom na to da nepravilnosti vilica i zuba mogu biti uzrok nastanka drugih problema (karijes, parodontopatija, poremećaji viličnog zgloba i dr.), najbolje je konsultovati ortodonta i, ako je potrebno, što prije započeti terapiju.

Pokretni pločasti aparati – mobilne proteze

Pokretni pločasti aparati, poznati kao dječije proteze, koriste se u ranom dječijem uzrastu, pa i kasnije – kada su iznikli svi zubi.

Dječije proteze se izrađuju u različitim bojama kako bi koloritno bile prihvatljivije i interesantnije djeci. U zavisnosti od dijagnoze i problema koji se nastoji riješiti, mogu sadržati različite žičane elemente i šrafove. Njihova funkcija je podešavanje proteze u skladu sa napretkom terapije.

Pokretni pločasti aparati se koriste i u finalnoj fazi terapije fiksnom protezom – kao čuvari postignutih rezultata.

Pokretni pločasti aparati – mobilne proteze

Dječija ortodoncija i ortodoncija odraslih – fiksne proteze

I fiksnim ortodonskim aparatima, poznatijim kao fiksne proteze, postiže se regularnost međusobnog odnosa vilica.

Njima se, takođe, uspostavlja optimalan oblik zubnih nizova, kao i idealan raspored i položaj zuba (poravnanje zuba).

Za razliku od mobilnih proteza, koje se nose u ranom dječijem uzrastu, fiksne proteze mogu nositi adolescenti i odrasli. Kako bi zadovoljavajući rezultat bio brži, preporuka je da se sa terapijom počne u mlađim godinama, tj. dok traje razvoj vilica.

Vrste fiksnih proteza

Fiksni ortodontski aparati se razlikuju prema materijalu od koga su napravljeni i razvrstavaju se u sljedeće kategorije:

 • metalne bravice;
 • estetske bravice;
 • samoligirajuće bravice;
 • lingvalne bravice.

Metalne bravice omogućavaju visok stepen biomehanike (pokretljivosti) zuba. Bravice su sa ortodontskim žicama povezane preko ligaturnih gumica.

Ligaturne gumice se zamijenjuju na mjesec–mjesec i po dana. Po želji pacijenta, mogu biti jednobojne ili u raznolikom koloritu.

Ovaj, klasičan tip fiksne proteze jedan je od najzastupljenijih u praksi ne samo zbog svojih izvrsnih performansi, nego prevashodno zbog pristupačne cijene.

Fiksne proteze

Estetske bravice koje se primijenjuju na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović su izrađene od safirnog stakla i potpuno su transparentne (providne).

Naime, mnogi pacijenti ne žele da fiksni aparat bude vidljiv na njihovim zubima. Ova vrsta bravica im omogućava taj komoditet i doprinosi njihovom samopouzdanju, te se nesputano osmjehuju i u toku terapije.

Samoligirajuće bravice su visoko tehnološki unaprijeđene metalne ili estetske bravice koje smanjuju trenje i stvaraju blage sile. To za pacijenta znači veću udobnost tokom terapije.

Sa ovim sistemom bravica se dobijaju brojne beneficije:

 • terapija kraće traje;
 • komforna je za pacijenta;
 • smanjuje se potreba za vađenjem zuba;
 • održavanje oralne higijene je lakše;
 • kontrolni pregledi su kraći;
 • kontrole su ređe.

Lingvalne bravice predstavljaju poseban sistem bravica koje se lijepe sa unutrašnje strane zuba.

Ovaj, savremeni tip ortodontskog aparata je posebno značajan starijim pacijentima, koji (najčešće iz profesionalnih i estetskih razloga) ne žele da on bude primjetan.

Ipak, ove bravice nisu pogodne za sve pacijente, pogotovo za one koji imaju ekstremno veliki poremećaj zagrižaja.

Mini ortodonski implantati

Mini-implantati se primjenjuju u ortodonciji već duže vrjeme kao privremena apsolutna potpora, što znači da pomažu u sprečavanju neželjenog pomjeranja zuba. Izrađuju se od titana, biokompatibilnog materijala.

Mini implantati

Pokretni pločasti aparati – mobilne proteze.

Pokretni pločasti aparati, poznati kao dječije proteze, koriste se u ranom dječijem uzrastu, pa čak i kasnije – kada su iznikli svi zubi.

Dječije proteze se izrađuju u različitim bojama kako bi bile koloritno prihvatljivije i interesantnije djeci. U zavisnosti od dijagnoze i problema koji se nastoji riješiti, mogu sadržavati različite žičane elemente i šrafove. Njihova funkcija je podešavanje proteze u skladu sa napretkom terapije.

Pokretni pločasti aparati se koriste i u finalnoj fazi terapije fiksnom protezom – kao čuvari postignutih rezultata.

Ortodoncija i ispravljanje zuba folijama

Ispravljanje zuba folijama (eng. clear aligners i invisilign) alternativa je ispravljanju zuba metalnim bravicama.

Ortodontski tretman alajnerima obuhvata primjenu estetskih providnih komfornih folija.

Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Set invisilign folija služi za ispravljanje zuba u prednjoj regiji (tzv. estetskoj zoni), kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici.

Takođe, može se koristiti i u bočnoj regiji za ispravljanje nepravilnosti položaja zuba.

Dužina terapije je odrijeđena težinom problema i može trajati od 2–3 mjeseca do godinu dana.

Održavanje oralne higijene tokom trajanja ortodontske terapije

Redovno i pravilno pranje zuba je od izuzetne važnosti za oralno zdravlje. Kada je ortodontska terapija u toku (naročito ona fiksnom protezom), to je od presudnog značaja.

Mobilne proteze se lako skidaju i peru svaki put kada se peru i zubi, a to će reći bar dva puta dnevno.

U slučaju fiksnih ortodontskih aparata, održavanje higijene je zahtevnije. Za početak, pranje zuba bi, po mogućstvu, trebalo sprovoditi poslije svakog obroka.

U tu svrhu se koriste četkice sa manjom glavom i mekšim čekinjama kako bi zašle u sve zavučene prostore između zuba i dijelova proteze (bravica i žica).

Savjetuje se i korišćenje interdentalnih četkica i irigatora za zube.

Irigatori su, zapravo, oralni tuševi, odnosno aparati koji izbacuju mlaz vode pod pritiskom i tako dodatno čiste zube. Jedan od poznatijih takvih kućnih aparata je Waterpik.

U svakom slučaju, prije početka ortodontske terapije, naši specijalisti će izvršiti detaljan pregled sviju zuba i sanirati eventualne karijesne lezije i druga oboljenja. Na taj način, obezbijediće idealne uslove za sprovođenje i uspješnost ortodontskog tretmana.

Svjetski ortodontski trendovi na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović

Osim neophodnim znanjem, vještinama i izuzetnim iskustvom, ortodonti i drugi specijalistiStomatološke klinike Dr Veselinović odlikuju se izvanrednom posvećenošću praćenju novina u svjetskoj stomatologiji i permanentnoj edukaciji.

Kako bi pacijente zbrinuli na najbolji mogući način i detaljno im objasnili ortodontsku terapiju, u svojoj kliničkoj praksi upotrijebljavaju najsavremenije softvere i intraoralne skenere.

Ova tehnologija i precizni aparati poslednje generacije najefikasnije su sredstvo za postizanje najboljih rezultata u oblasti ortopedije vilica.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Kako smo već pisali, o zubima je potrebno brinuti i nakon postavljanja stomatološke protetike. Pogotovo posle izvesnog broja godina, kada je potrebno izvršiti zamenu.Na prvoj fotografiji se jasno može videti zašto ovo tvrdimo. Razlog nije samo estetski, nego zdravstveni u prvom redu.Budući da je naš pacijent imao i nerešenu situaciju u zadnjoj regiji maksile, to smo iskoristili preostale zdrave zube i našli objedinjujuće, svrsishodno rešenje: bezmetalni keramički rad u celoj gornjoj vilici i implantološku potporu bočno.Rezultatima je pacijent i više nego zadovoljan, tako da je protetska terapija donje vilice u toku. .HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #bezmetalnakeramika #zubnimostovi #stomatološkaprotetikabeograd #dentalnimostovibeograd #stomatološkaprotetikavoždovac #zubnimostovivoždovac #fiksniradstomatologija #stomatologijavoždovac #bezmetalnekrunice #bezmetalnekrunicebeograd ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon-Pet: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije