Ortodoncija

Ortodoncija, odnosno ortopedija vilica, predstavlja stomatološku granu čiji je predmet dijagnostika i liječenje iregularnosti zuba i vilica u djece i odraslih. To su:

 • nepravilnost zagrižaja;
 • nepravilnost rasporeda i položaja zuba.

Korekcija položaja vilica i zuba se vrši upotrebom mobilnih i fiksnih ortodontskih aparata. Proizvodeći blagu silu, oni pomeraju vilice i zube u željenom pravcu.

Tokom ortodontske terapije, na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović se primijenjuju:

 • mobilne proteze (pokretni pločasti aparati);
 • fiksne proteze;
 • alajneri (folije za ispravljanje zuba);
 • mini-ortodonski implanti.

Dječija ortodoncija

Prema uzrastu djeteta i vrsti dijagnostikovanog problema, naši specijalisti ortopedije vilica odrediće najsvrsishodniji tip terapije.
S obzirom na to da nepravilnosti vilica i zuba mogu biti uzrok nastanka drugih problema (karijes, parodontopatija, poremećaji viličnog zgloba i dr.), najbolje je konsultovati ortodonta i, ako je potrebno, što prije započeti terapiju.

Pokretni pločasti aparati – mobilne proteze

Pokretni pločasti aparati, poznati kao dječije proteze, koriste se u ranom dječijem uzrastu, pa i kasnije – kada su iznikli svi zubi.

Dječije proteze se izrađuju u različitim bojama kako bi koloritno bile prihvatljivije i interesantnije djeci. U zavisnosti od dijagnoze i problema koji se nastoji riješiti, mogu sadržati različite žičane elemente i šrafove. Njihova funkcija je podešavanje proteze u skladu sa napretkom terapije.

Pokretni pločasti aparati se koriste i u finalnoj fazi terapije fiksnom protezom – kao čuvari postignutih rezultata.

Pokretni pločasti aparati – mobilne proteze

Dječija ortodoncija i ortodoncija odraslih – fiksne proteze

I fiksnim ortodonskim aparatima, poznatijim kao fiksne proteze, postiže se regularnost međusobnog odnosa vilica.

Njima se, takođe, uspostavlja optimalan oblik zubnih nizova, kao i idealan raspored i položaj zuba (poravnanje zuba).

Za razliku od mobilnih proteza, koje se nose u ranom dječijem uzrastu, fiksne proteze mogu nositi adolescenti i odrasli. Kako bi zadovoljavajući rezultat bio brži, preporuka je da se sa terapijom počne u mlađim godinama, tj. dok traje razvoj vilica.

Vrste fiksnih proteza

Fiksni ortodontski aparati se razlikuju prema materijalu od koga su napravljeni i razvrstavaju se u sljedeće kategorije:

 • metalne bravice;
 • estetske bravice;
 • samoligirajuće bravice;
 • lingvalne bravice.

Metalne bravice omogućavaju visok stepen biomehanike (pokretljivosti) zuba. Bravice su sa ortodontskim žicama povezane preko ligaturnih gumica.

Ligaturne gumice se zamijenjuju na mjesec–mjesec i po dana. Po želji pacijenta, mogu biti jednobojne ili u raznolikom koloritu.

Ovaj, klasičan tip fiksne proteze jedan je od najzastupljenijih u praksi ne samo zbog svojih izvrsnih performansi, nego prevashodno zbog pristupačne cijene.

Fiksne proteze

Estetske bravice koje se primijenjuju na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović su izrađene od safirnog stakla i potpuno su transparentne (providne).

Naime, mnogi pacijenti ne žele da fiksni aparat bude vidljiv na njihovim zubima. Ova vrsta bravica im omogućava taj komoditet i doprinosi njihovom samopouzdanju, te se nesputano osmjehuju i u toku terapije.

Samoligirajuće bravice su visoko tehnološki unaprijeđene metalne ili estetske bravice koje smanjuju trenje i stvaraju blage sile. To za pacijenta znači veću udobnost tokom terapije.

Sa ovim sistemom bravica se dobijaju brojne beneficije:

 • terapija kraće traje;
 • komforna je za pacijenta;
 • smanjuje se potreba za vađenjem zuba;
 • održavanje oralne higijene je lakše;
 • kontrolni pregledi su kraći;
 • kontrole su ređe.

Lingvalne bravice predstavljaju poseban sistem bravica koje se lijepe sa unutrašnje strane zuba.

Ovaj, savremeni tip ortodontskog aparata je posebno značajan starijim pacijentima, koji (najčešće iz profesionalnih i estetskih razloga) ne žele da on bude primjetan.

Ipak, ove bravice nisu pogodne za sve pacijente, pogotovo za one koji imaju ekstremno veliki poremećaj zagrižaja.

Mini ortodonski implantati

Mini-implantati se primjenjuju u ortodonciji već duže vrjeme kao privremena apsolutna potpora, što znači da pomažu u sprečavanju neželjenog pomjeranja zuba. Izrađuju se od titana, biokompatibilnog materijala.

Mini implantati

Pokretni pločasti aparati – mobilne proteze.

Pokretni pločasti aparati, poznati kao dječije proteze, koriste se u ranom dječijem uzrastu, pa čak i kasnije – kada su iznikli svi zubi.

Dječije proteze se izrađuju u različitim bojama kako bi bile koloritno prihvatljivije i interesantnije djeci. U zavisnosti od dijagnoze i problema koji se nastoji riješiti, mogu sadržavati različite žičane elemente i šrafove. Njihova funkcija je podešavanje proteze u skladu sa napretkom terapije.

Pokretni pločasti aparati se koriste i u finalnoj fazi terapije fiksnom protezom – kao čuvari postignutih rezultata.

Ortodoncija i ispravljanje zuba folijama

Ispravljanje zuba folijama (eng. clear aligners i invisilign) alternativa je ispravljanju zuba metalnim bravicama.

Ortodontski tretman alajnerima obuhvata primjenu estetskih providnih komfornih folija.

Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Set invisilign folija služi za ispravljanje zuba u prednjoj regiji (tzv. estetskoj zoni), kako u gornjoj, tako i u donjoj vilici.

Takođe, može se koristiti i u bočnoj regiji za ispravljanje nepravilnosti položaja zuba.

Dužina terapije je odrijeđena težinom problema i može trajati od 2–3 mjeseca do godinu dana.

Održavanje oralne higijene tokom trajanja ortodontske terapije

Redovno i pravilno pranje zuba je od izuzetne važnosti za oralno zdravlje. Kada je ortodontska terapija u toku (naročito ona fiksnom protezom), to je od presudnog značaja.

Mobilne proteze se lako skidaju i peru svaki put kada se peru i zubi, a to će reći bar dva puta dnevno.

U slučaju fiksnih ortodontskih aparata, održavanje higijene je zahtevnije. Za početak, pranje zuba bi, po mogućstvu, trebalo sprovoditi poslije svakog obroka.

U tu svrhu se koriste četkice sa manjom glavom i mekšim čekinjama kako bi zašle u sve zavučene prostore između zuba i dijelova proteze (bravica i žica).

Savjetuje se i korišćenje interdentalnih četkica i irigatora za zube.

Irigatori su, zapravo, oralni tuševi, odnosno aparati koji izbacuju mlaz vode pod pritiskom i tako dodatno čiste zube. Jedan od poznatijih takvih kućnih aparata je Waterpik.

U svakom slučaju, prije početka ortodontske terapije, naši specijalisti će izvršiti detaljan pregled sviju zuba i sanirati eventualne karijesne lezije i druga oboljenja. Na taj način, obezbijediće idealne uslove za sprovođenje i uspješnost ortodontskog tretmana.

Svjetski ortodontski trendovi na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović

Osim neophodnim znanjem, vještinama i izuzetnim iskustvom, ortodonti i drugi specijalistiStomatološke klinike Dr Veselinović odlikuju se izvanrednom posvećenošću praćenju novina u svjetskoj stomatologiji i permanentnoj edukaciji.

Kako bi pacijente zbrinuli na najbolji mogući način i detaljno im objasnili ortodontsku terapiju, u svojoj kliničkoj praksi upotrijebljavaju najsavremenije softvere i intraoralne skenere.

Ova tehnologija i precizni aparati poslednje generacije najefikasnije su sredstvo za postizanje najboljih rezultata u oblasti ortopedije vilica.

Instagram
Facebook

6 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon-Pet: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije