Estetska stomatologija

Estetska stomatologija se, bez pretjerivanja, može nazvati umetnošću jer pomaže u riješavanju različitih problema vezanih za ljepotu zuba. I ne samo zuba, nego i lica!

S obzirom na to da je lice prvi reprezent neke osobe u javnosti, a osmijeh najljepši poklon koji se može darivati pri upoznavanju, ne treba da čudi što je estetska stomatologija danas toliko zastupljena.

Potenciranje visokih estetskih kriterijuma u stomatologiji motivisano je, dakle, ne samo potrebom za višim samovrednovanjem, već i za boljom socijalnom integracijom.

Estetska stomatologija je multidisciplinarna grana stomatologije jer bijeli i pravilno rasporijeđeni zubi i zdrava gingiva često podrazumijevaju saradnju više stomatoloških disciplina:

Estetska stomatologija Dr Veselinović

Estetska stomatologija – Tretmani

U dentalnoj estetici se primijenjuju mnoga sredstva i metode za poboljšanje izgleda zuba:

Estetski ispuni – Plombe

Plombe su ispuni koji služe za popunjavanje kaviteta na zubu, odnosno mjesta na kojem je bio karijes (kvar). Ispun omogućava vraćanje oštećenog zuba u prvobitno stanje.

Karijes predstavlja najrasprostranjenije oboljenje zuba, koje nastaje usled taloženja bakterija dentalnog plaka.

U početku, ovaj problem se manifestuje hipersenzitivnošću zuba u odnosu na spoljne nadražaje (toplo, hladno, kiselo, slatko).

U kasnijim razvojnim fazama, karijesna lezija može zahvatiti pulpu (zubni živac), pa čak dovesti i do gubitka zuba. Zbog toga je vrlo važna redovna posjeta stomatologu kako bi karijes bio uklonjen na vrijeme i komplikacije bile spriječene.

Nakon kompletnog uklanjanja karijesa, potrebno je ispuniti kavitet, tj. nadomjestiti nedostatak oštećenog zubnog tkiva. Kao ispun se koriste amalgamske i kompozitne (bijele) plombe.

Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Obe ove vrste su pouzdane i dugotrajne, a glavna razlika između njih leži u estetici – kompozitne plombe vjerno reprodukuju boju prirodnog zuba, savršeno se sa njim uklapajući. Zbog toga imaju primat u savremenoj stomatologiji i pacijenti se većinom za njih odlučuju.

Razlike ova dva tipa plombe se tiču njihovog hemijskog sastava. Pre svega se misli na alergijske reakcije na sastojke amalgamske plombe (živa, bakar, srebro i cink). Pored toga, zbog ovih metala se dešava da okolna gleđ s vremenom potamni jer boja amalgamske plombe prodire u zubnu gleđ.

Bijele, kompozitne plombe se izrađuju od nano-čestica stakla, sintetske smole i vezivnog materijala. Nakon njihovog postavljanja, nema kontraindikacija u smislu potamnjenja okolne gleđi zuba.

Estetska stomatologija i fasete

Kompozitni materijali i keramika koriste se i za izradu faseta. Fasete ili viniri su veoma tanke ljuspice, debljine 0,3–1,3 mm, koje se postavljaju uglavnom na prednje zube, direktnim ljepljenjem. Prednost faseta je u tome što se zubi prije njihovog ljepljenja minimalno bruse: 0,6–0,8 mm.

Stavljanjem vinira se lako mogu popraviti mnogi estetski nedostaci na zubima: boja i oblik, razna oštećenja gleđi, manji defekti i vidljive plombe. Uz pomoć njih je moguće izvršiti i zatvaranje dijasteme (razmaka) između prednjih zuba.

Kada su u pitanju komplikacije, može doći do osjetljivosti na toplo–hladno i prilikom zagrižaja, najviše dvije nedjelje nakon intervencije. Takođe, s vremenom ispuni mogu dobiti tamniju nijansu zbog konzumiranja kafe, gaziranih pića i obojene hrane.

Estetska stomatologija i kompozitne fasete

Keramičke krunice

Zubne krunice predstavljaju protetske nadoknade koje se koriste u slučaju dentalne frakture ili kod zuba oštećenih karijesom toliko da plomba ne može nadomjestiti dio zuba ili ga ojačati.

Krunice se koriste i zbog drugih estetskih razloga: da prikriju neravnine ili pigmentaciju zuba.

Prema materijalu izrade, postoji nekoliko vrsta krunica:

 • metalne krunice;
 • metalokeramičke;
 • bezmetalne (cirkon-keramičke).

Metalne krunice i estetska stomatologija

Metalne krunice su postojane jer uključuju legure različitih metala: zlata, paladijuma, nikla ili hroma.

Metalokeramičke krunice

Metalokeramičke krunice se izrađuju tako što se izlije baza od metala i na nju se dodaje estetski dio krunice od keramike.

One su jako izdržljive, ali s vremenom, prilikom povlačenja desni, pojavljuje se tamni rub metalnog kostura, koji se ne smatra estetski prihvatljivim.

Postoji i estetsko poboljšanje metalokeramičke krunice u vidu pokrivanja metalnog ruba ojačanom keramikom. Međutim, ove krunice iziskuju precizniju labaratorijsku izradu, pa su stoga skuplje u odnosu na standardne metalokeramičke krunice.

Bezmetalne (cirkon-keramičke) krunice

Cirkon-keramičke krunice se postavljaju kod pacijenata koji ne pristaju ni na šta drugo osim na najviši kvalitet i vrhunsku estetiku. Ove krunice od alumine (cirkon-stakla) izrađuju se tehnologijom kompjuterskog skeniranja i formiranja cirkonske baze, što omogućava izuzetnu preciznost ruba krunice.

Imaju visoku mehaničku otpornost iako su debljine samo 0,4 mm. Ova dimenzija cirkon-keramičke krunice obezbijeđuje manje brušenje površine zuba, zbog čega se postavljaju pretežno u prednjoj regiji. Dodatne njene prednosti nalaze se i u bijeloj boji baze, koja osigurava bolju imitaciju kolorita prirodnih zuba.

Uza sve navedeno, naglašavamo još jednom, prilikom povlačenja desni se ne vidi pomenuti tamni metalni rub kao kod metalokeramičke krunice. Za izradu cirkon-keramičkih krunica zadužene su samo visoko specijalizovane zubotehničke laboratorije, kompatibilne sa odgovarajućom stomatološkom ordinacijom.

Stomatološka klinika Dr Veselinović se, slobodno možemo reći, svrstava upravo u takve – ordinacije koje mogu ispuniti i najizazovnije i najtraženije estetske zahtjeve.

Izbjeljivanje zuba

Izbjeljivanje zuba je jedan od najpopularnijih tretmana u modernoj stomatologiji, čiji je cilj postizanje blistavog osmijeha. Jer, bijeli zubi i širok osmijeh su ono što se prvo primijeti prilikom upoznavanja sa nekom osobom.

Uzročnici prebojenosti zuba su mnogobrojni: duvan, kafa, crno vino, gazirana pića i pojedini ljekovi. Srećom, postoje metode kojima se sa zuba uspješno otklanjaju tamne naslage.

Izbjeljivanje zuba je postupak kojim se boja zuba posvjetljava za nekoliko nijansi. Rezultat nije isti kod svih pacijenata i zavisi od individualne reakcije zuba na tretman.

Postoji nekoliko načina izbjeljivanja zuba:

 • ordinacijsko (lasersko) izbjeljivanje;
 • air-flow (peskiranje);
 • izbjeljivanje zoom lampom;
 • kućno.

Lasersko izbjeljivanje zuba

Ordinacijsko ili lasersko izbjeljivanje zuba se odvija u stomatološkoj ordinaciji, pod rukovodstvom stručnog osoblja.

Izbjeljivanje zuba
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Tom prilikom se koriste gelovi visoke koncentracije, pri čemu se na desni postavlja odgovarajuća zaštita. Profesionalno čišćenje i izbjeljivanje zuba traje 30–60 minuta i nije preporučljivo da se izvodi više od dva puta godišnje.

Izbjeljivanje zuba zoom lampom

Zoom lampa predstavlja specijalno dizajniranu lampu koja aktivira gel vodonik-peroksida i na taj način omogućava izbjeljivanje zuba do osam nijansi, bez pojave zubne osjetljivosti kod pacijenata. Tretman traje samo 45 minuta.

Lasersko izbjeljivanje zuba

Zbog navedenih prednosti, izbjeljivanje zoom-lampom je postalo jedan od najtraženijih sistema profesionalnog bijeljenja zuba.

Estetska stomatologija i zubni nakit

Važan dio estetske stomatologije svakako predstavlja nakit za zube. Zubni nakit je sjajan način da se prate trendovi, da se istakne ljepota zuba i osmijehu da lični pečat.

Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Nakit za zube čine:

 • dijamanti;
 • zlato;
 • cirkoni.

Koju opciju će pacijent odabrati, zavisi od njegovih preferencija i mogućnosti. Cirkoni su danas najpopularniji nakit za zube jer su povoljnije cene i time dostupniji većini.

Kako se postavlja zubni nakit?

Nakit za zube se obično postavlja u estetskoj zoni – na gornjoj strani prednjih zuba, kako bi bio uočljiviji.

Na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović, procedura postavljanja cirkona i drugog zubnog nakita je jednostavna, kratka i bezbolna.

Najprije se očisti površina zuba, potom se on tretira posebnim preparatima. Na kraju se nakit vezuje za zub posebnim sredstvima. Cirkon se lijepi ljepkom za plombe, dok se drago i poludrago kamenje lijepi specijalnim ljepilom. Samo aplikovanje nakita traje 5–10 minuta.

Važno je istaći da je ukrašavanje zuba nakitom neškodljivo i da ne oštećuje strukturu zuba.

Cirkon ili dragi kamen na zubu ostaju nekoliko mjeseci ako se prilikom pranja zuba i jela na njih ne vrši veliki mehanički pritisak.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije