Rendgen dijagnostika - Radiologija

Rendgen dijagnostika, odnosno radiologija, predstavlja osnovnu dijagnostiku tokom stomatološkog liječenja jer omogućava opštu provjeru zuba, korijena i okolne koštane strukture.

Ortopantomogram (ortopan) rendgenski snimci prikazuju široku sliku vilica, zuba, viličnog sinusa, nosa i temporomandibularnih (viličnih) zglobova.

Šta sve otkriva rendgen dijagnostika?

Ovi rendgenski zraci ne nalaze sve šupljine, ali ukazuju na probleme kao što su impaktirani zubi, abnormalnosti kostiju, ciste zuba i vilica, čvrste izrasline kosti (tumori), infekcije i prelomi zuba, prelomi korijena zuba i prelomi vilica.

Dentalni rendgenski snimci pokazuju cijeli zub, od krune do kraja korijena, kao i viličnu kost koja okružuje zub. Kao što je već navedeno, osnovni značaj rendgenskih zraka je u tome što se koriste za pronalaženje stomatoloških problema ispod linije desni ili u vilici. Pored impaktiranih zuba, oni mogu otkriti apscese, ciste, tumore kostiju i promjene vezane za određene bolesti.

Intraoralna kamera

Na Stomatološkoj klinici Dr Veselinović se, u dijagnostičke svrhe, koristi i intraoralna kamera.

To je optički uređaj koji na licu mjesta daje uvid u pacijentovo stanje u ustima. Pogodan je za prikaz kamenca, odnosno naslaga dentalnog plaka, zatim karijesa, kao i novonastalih karijesnih lezija pored stare plombe. Intraoralna kamera služi i za sticanje uvida u postojanje neadekvatne krunice ili mosta.

Rendgen dijagnostika - radiologija
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Neke promjene gingive (zubnog mesa) mogu se dati na uvid pacijentu da sam vidi upalni proces, tj. nabubrelo zubno meso. Na ovaj način, pacijent biva upozoren na tekući problem i uviđa da je bitno na vrijeme početi sa njegovim rješavanjem.

U sklopu naše ordinacije, nalazi se savremeni rendgen kabinet, sa propisanom i od Ministarstva zdravlja Crne Gore kontrolisanom opremom.

Digitalna retroalveolarna radiografija

Digora Optime pruža jedinstveni radni proces digitalizacije retroalveolarnih snimaka pomoću IP-pločica. Ove pločice omogućavaju potpuni komoditet kao kod upotrebe filma, a digitalni snimci su vidljivi za nekoliko sekundi.

IP pločice su tanke, savitljive, bez kabla i sa 100% aktivne površine. Ove karakteristike pacijentu pružaju neuporediv komfor.

Uza sve navedeno, u našoj ordinaciji postoji mogućnost štampanja snimka na film korišćenjem specijalnog štampača.

Tako se uspostavlja tzv. dinamički duo, odnosno štampanje digitalnih intraoralnih snimaka bez upotrebe hemije.

Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Iako se neki pacijenti i dalje pribojavaju implantološkog zahvata, tvrdimo da svaki strah po ovom pitanju apsolutno treba otkloniti.Zubni implanti su najbolja nadoknada izgubljenih zuba (jednog ili više njih), izrađeni su od biokompatibilnih materijala (titanijuma i cirkonijuma), srastaju sa viličnom kosti i savršeno zamenjuju koren prirodnog zuba.Srećom, sve je više osvešćenih pacijenata koji zdravorazumski rezonuju da je bolje (kad su već ostali bez zuba) izvršiti nadoknadu implantom, nego brusiti susedne zdrave zube radi postavljanja mosta.Na priloženim fotografijama je prikaz jednog takvog našeg pacijenta. Njemu je na mesto ekstrahovane šestice ugrađen implant, koji se zajedno sa keramičkom krunom perfektno uklopio u okruženje donje vilice..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #ubrzanaregeneracija #ubrzanaregeneracijaposlestomatološkihintervencija #ubrzanaregeneracijaposlehirurškihintervencija #oralnahirurgijabeograd #implantibeograd #zubniimplantibeograd #najboljizubniimplanti #dentalniimplantivoždovac #dentalimplantsbelgrade #dentalimplantsdrveselinovic #oralsurgeonbelgrade ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
  • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
    Subota: 08:00 – 14:00
    Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije