Sinus-lift

Sinus-lift je oralnohirurška procedura podizanja membrane ili dna maksilarnog sinusa.

Ovaj zahvat se primjenjuje u cilju pripreme maksile za ugradnju zubnih implanata.

Kome je potreban sinus-lift?

Operacija podizanja poda sinusa je posebno značajna za pacijente kojima je rečeno da nisu dobri kandidati za dentalne implante.

To su osobe koje dugoročno pate od totalne ili parcijalne bezubosti u zadnjem dijelu vilice. Traumatsko izbijanje više zuba, parodontopatija, tumori, ciste i uznapredovali karijes uzroci su gubitka zuba.

Ukoliko se pravovremeno ne djeluje i ne obezbijede dentalne nadoknade, dolazi do resorpcije alveolarne kosti. Ako je riječ o gornjoj vilici, uobičajena posljedica ove pojave je spuštanje poda sinusa.

Statistički podaci ukazuju na visok procenat smanjenja zapremine kosti u prve tri godine od gubitka zuba – čak 40–60 %!

Što duže čekaju sa nadomješćivanjem izgubljenih zuba, pacijenti postaju kandidati za sinus-lift – dodatnu hiruršku intervenciju, koja postaje glavni uslov za postavljanje implanata.

Sinus Lift
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović

Pripreme za podizanje poda sinusa

Sinus-lift je neophodan kod spuštenog poda sinusa, kada bi ugradnjom implanta i perforacijom sinusne sluzokože sinusa došlo do prodora implanta u paranazalnu šupljinu.

Prije same intervencije, na osnovu ortopantomografskog i CBCT-snimka, oralni hirurg i implantolog na kliničkom pregledu procjenjuje anatomiju i trenutno stanje gornjoviličnog sinusa, kao i zapreminu maksilarne kosti.

Tom prilikom vrši i uvid u lokalizaciju primarnih struktura, poput nerava i krvnih sudova, koji ne smiju biti oštećeni tokom operacije.

Kako se sinus-lift izvodi?

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji ili u analgosedaciji kod pacijenata koji iz bilo kojeg razloga ne mogu podnijeti prvi tip anestezije.

Rez se povlači na bočnoj strani alveolarne kosti maksile ili transalveolarno. Potom se incizijom pažljivo pristupa sinusnoj membrani.

Pomjeranjem membrane maksilarnog sinusa i postavljanjem dodatne kosti između maksile i sinusa, obezbijeđuje se prostor za augmentaciju kosti.

Tom prilikom se implementira količina koštanog tkiva dovoljna za ugradnju i stabilizovanje implanta dužine 8–10 , uz neophodnu zaštitu paranazalne šupljine.

Za nadogradnju kosti je najbolje koristiti autotransplant, uzet sa vilične kosti samog pacijenta, i to u obliku režnja ili bloka.

Donatorske regije autotransplanta su brada i retromolarna regija u donjoj vilici (mandibuli), zatim tuberi u gornjoj vilici, kao i koštane egzostize.

Sinus Lift

Poslije operacije podizanja poda maksilarnog sinusa

Po završenoj intervenciji, pacijent se upućuje na korišćenje analgetika za redukciju bola, kao i na postavljanje hladnih obloga u predelu sinusa i vilice ne bi li se smanjio eventualni otok.

Krvarenje u usnoj duplji je moguće posle sinus-lifta, zbog čega se preporučuje suzdržavanje od pražnjenja nosa i provociranja krvarenja. U tu svrhu, trebalo bi koristiti sprej za vlaženje nosne sluznice, koji će pružiti pomoć u spriječavanju nadraživanja i kijanja.

Veći vizički napori (poput vježbanja i drugih sportskih aktivnosti) nisu preporučljivi u prvih nekoliko dana postoperativnog perioda.

Poslije 7–10 dana, oralni hirurg će obaviti kontrolni pregled, na kojem će ukloniti konce i procijeniti napredak zarastanja.

Da li je moguće tokom jednog zahvata izvršiti sinus-lift i ugraditi implante?

Kod većine pacijenata je nakon podizanja poda sinusa i nadogradnje kosti vilice potrebno sačekati 6–9 meseci da bi kost zarasla, odnosno da bi se formiralo i učvrstilo novo koštano tkivo.

Samo izuzetno, moguće je istovremeno izvesti sinus-lift, nadograditi kost i ugraditi implante.

Koliko je sinus-lift bitan za implantološki zahvat?

Kao što je navedeno, jedini način da određeni pacijenti dobiju implante jeste podizanje poda sinusa i nadogradnja vilične kosti.

Budući da se efikasnost sinus-lifta procjenjuje na 99 %, podvrgavanje ovoj intervenciji u mnogome povećava šanse za dugoročan uspeh planiranog implantološkog zahvata.

Sinus Lift
Foto: Stomatološka klinika Dr Veselinović
Instagram
Facebook

5 days ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Kako smo već pisali, o zubima je potrebno brinuti i nakon postavljanja stomatološke protetike. Pogotovo posle izvesnog broja godina, kada je potrebno izvršiti zamenu.Na prvoj fotografiji se jasno može videti zašto ovo tvrdimo. Razlog nije samo estetski, nego zdravstveni u prvom redu.Budući da je naš pacijent imao i nerešenu situaciju u zadnjoj regiji maksile, to smo iskoristili preostale zdrave zube i našli objedinjujuće, svrsishodno rešenje: bezmetalni keramički rad u celoj gornjoj vilici i implantološku potporu bočno.Rezultatima je pacijent i više nego zadovoljan, tako da je protetska terapija donje vilice u toku. .HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovicsrbija #drveselinovicbeograd #stomatologvozdovac #zubarvozdovac #digitalnastomatologija #preciznelupe #stomatologijapreciznelupe #bezmetalnakeramika #zubnimostovi #stomatološkaprotetikabeograd #dentalnimostovibeograd #stomatološkaprotetikavoždovac #zubnimostovivoždovac #fiksniradstomatologija #stomatologijavoždovac #bezmetalnekrunice #bezmetalnekrunicebeograd ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
  • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
    Subota: 08:00 – 14:00
    Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije