Sedacija

Sedacija predstavlja poseban vid anestezije, koji se primjenjuje ne samo u stomatologiji, već i u drugim medicinskim granama.

Koristi se kod pacijenata koji ne mogu kontrolisati strah od stomatološke intervencije ili kod onih koji je zbog drugih objektivnih psihofozičkih razloga ne mogu podnijeti.

Na taj način se anksioznom pacijentu obezbijeđuje komoditet tokom stomatoloških zahvata. Naročito onih dužih i kompleksnijih.

Zato je sedacija podjednako korisna i kod invanzivnih procedura, kao što su oralnohirurške i implantološke intervencije, ali i onih jednostavnih, poput uklanjanja kamenca i izbjeljivanja zuba.

Indikacije za sedaciju

Osim intenzivnog straha i anksioznosti, i druga stanja i osjećanja mogu biti indikacija za uvođenje u sedaciju:

 • izražen nagon za povraćanjem;
 • strah od igala;
 • hipersenzitivnost zuba;
 • klaustrofobičnost u pogledu ordinacije i stomatološke stolice;
 • hiposenzitivnost u odnosu na lokalnu anesteziju;
 • ograničena mobilnost;
 • posebne potrebe (fizičke, kognitivne i bihejvioralne).

Sedacija

Sedacija – Celokupan stomatološki tretman u jednoj posjeti

Za razliku od lokalne anestezije (pri kojoj je pacijent potpuno svjestan) i opšte (tokom koje je uspavan, tj. bez svijesti), u analgosedaciji je omamljen toliko da ne osjeća bol niti strah. Ipak, dovoljno je svjestan da, po potrebi, može komunicirati sa stomatologom.

Strah od zubara je veoma česta pojava, koja zna prerasti u pravu fobiju i biti veliki ometajući faktor u održavanju oralnog zdravlja.

Patološki strah obično vodi dugoročnom zapuštanju i propadanju zubnog niza. Zbog toga je u takvih pacijenata najčešće neophodno sprovjesti više različitih intervencija.

To može biti: vađenje zuba, zahvat iz domena parodontalne hirurgije, apikotomija, ugradnja implantata, nadogradnja vilične kosti, podizanje poda sinusa (sinus-lift) i dr.

Svjesna sedacija stvara neosjetljivost na bol, ali bez gubitka svijesti. To je, dakle, najbolji način da se višestruki stomatološki tretman ostvari, i to u samo jednoj posjeti ordinaciji.

Kako se sprovodi oralna sedacija?

U sedaciju pacijenta uvodi specijalista anesteziologije sa reanimatologijom. Sve vrijeme trajanja intervencije, anesteziolog prilagođava nivo anestetika i budno prati pacijentovo stanje. Dakle, od momenta ulaska u hiruršku salu, pa sve do izlaska iz nje.

Zato je sedacija primjenjiva i kod odraslih i kod djece.

Sediran pacijent je, kao što je rečeno, sposoban za komunikaciju sa ljekarskim timom, ali je u smanjenom stanju budnosti. To ga čini maksimalno relaksiranim, bezbrižnim, ali u dovoljnoj mjeri saradljivim.

Ipak, budući da oralna sedacija utiče na svijest i motoričke sposobnosti, obavezno je da nakon tretmana pacijent ima pratnju do kuće.

Prednosti sedacije u stomatološkoj praksi

Zahvaljujući sedaciji, ostvaruju se brojne beneficije i dobija se odgovarajuća stomatološka njega:

  • pacijent je u stanju smirenosti i opuštenosti, tj. bez nervne i emocionalne napetosti;
  • trajanje stomatoloških intervencija se u mnogome skraćuje;
  • tokom sedacije, moguće je izvjesti kompletnu sanaciju i restauraciju u ustima;
  • manje je nelagodnosti poslije tretmana.

Stomatološka klinika Dr Veselinović godinama sarađuje sa vrhunskim i veoma iskusnim anesteziolozima. Uz njih, naši vrsni specijalisti ortopedije vilica, oralne hirurgije i implantologije mogu izvesti sve stomatološke tretmane, čak i kod pacijenata koji se moraju podvrgnuti sedaciji.

Instagram
Facebook

1 week ago

Stomatološka Klinika Veselinović
Mini-implanti su u svjetsku ortodonciju uvedeni početkom XXI vijeka kao novo sredstvo za preciznu kontrolu pomijeranja zuba tokom određene ortodontske terapije. Koriste se za korekciju nepravilnosti zagrižaja, koje bi inače zahtijevale operaciju u okviru ortognatske hirurgije. Ovi mali titanijumski legirajući šrafovi, prečnika od samo 1,5–2 mm, služe kao uporište fiksnoj protezi i značajno pomažu u ispravljanju zuba, njihovom vraćanju u pravilan položaj i korigovanju zagrižaja. Postavljaju se u lokalnoj anesteziji, diskretni su i ne stvaraju neprijatnost tokom nošenja. Nakon terapije se lako uklanjaju jednostavnim odšrafljivanjem..HERCEG NOVITel.: +382 31 342 108Viber: +382 69/ 689-503E-mail: ordinacija@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com.BEOGRADTel: +381 11 630 97 77 Mob: +381 64 239 25 96E-mail: milan@drveselinovic.comWeb: www.drveselinovic.com..#drveselinovic #ordinacijadrveselinovic #drveselinovichercegnovi #drveselinoviccrnagora #stomatologhercegnovi #zubarhercegnovi #miniimplanti #miniimplanticrnagora #miniimplantihercegnovi #miniimplantistomatolog #miniimplantiuortodonciji #ortodontskiminiimplati #orthodonticminiimplants #orthodonticminiimplantsmontenegro #orthodonticminiimplantshercegnovi #orthodoncymontenegro #orthodoncyhercegnovi ... See MoreSee Less
Pogledaj na Facebook
Radno vreme
 • Pon. – Pet.: 08:00 – 20:00
  Subota: 08:00 – 14:00
  Nedelja: Zatvoreno
Kontak informacije